Dubai

4.095 Views

 

Nakon par dana razmišljanja odlučili smo da ćemo 7 dana godišnjeg odmora po prvi put provesti u Dubaiju.

Avionske karte smo kupili preko Skyscanner, letjeli smo direktnim letom iz Münchena a let je trajao 6 sati.

Već samim dolaskom na aerodrom shvatili smo da će ovo putovanje biti jedno totalno drugačije iskustvo.
Aerodrom je ogroman i predivan, s mnoštvom palmi. Kamere su svugdje, snima se i kontrolira doslovno svaki centimetar. Više puta su nas provjeravali, kontrole kao na nijednom aerodromu do sada i na to se pripremite. Što me najviše fasciniralo je to da uopće nema gužve niti dugog čekanja, jer kao što sam već napisala aerodrom je ogroman i ima bezbroj šaltera. I još da napišem, viza za Hrvate ne treba.

Dubai, grad budućnosti

Dubai je kontrast dva potpuno različita svijeta, s jedne strane stroga vjerska pravila a s druge strane bogatstvo bez granica.
Osjećaj je kao da ste u nekom filmu iz budućnosti. Sve ono što ne možemo zamisliti da postoji čak ni u najluđim snovima, e to je Dubai.
Grad u kojem ne postoji riječ nemoguće. U Dubaiju je sve moguće. Od penjanja i ispijanja kave na vrhu najviše zgrade na svijetu, šetnje najljepšim cvjetnim vrtovima do skijanja u sred pustinje.

Netipičan, umjetan grad, grad budućnosti. To je grad koji se mijenja iz dana u dan. I vjerujem, kada ga posjetimo ponovno za par godina da ćemo imati dojam da smo po prvi put u njemu jer ništa neće biti isto.

Ako vas zanimaju stari gradovi s puno prošlosti i starih građevina onda Dubai definitivno nije mjesto za vas. Dubai nije kao većina drugih svjetskih gradova gdje možeš istraživati pješice, znači za ići od mjesta do mjesta potrebno se voziti automobilom ili gradskim prijevozom.

Prije putovanja sam pročitala da je alkohol zabranjen i da postoje pravila oblačenja pogotovo kod žena ali to vrijeme je prošlo jer su se stanovnici ipak ˝morali˝ prilagoditi turistima ako žele zarađivati od turizma. Tako da su noćni život, lude zabave, ˝oskudna˝ odjeća i alkohol itekako prisutni u Dubaiju. Što ne znači da (žene) neće imati poglede na sebi lokalnog stanovništva ako imaju prekratke hlače i majicu koja otkriva ramena i dekolte. U Dubaiju su svi gostoljubivi pa se i od nas turista očekuje da poštujemo njihovu kulturu i vjeru.

Najsigurniji je i najčišći grad u kojem sam bila.

Službena valuta Emirata je Dirham ( 1€ = 4,46 Dirhama ) i izbjegavajte mijenjanje novca na aerodromu.
Službeni jezik je arapski, ali većina ljudi priča jako dobro engleski jezik jer oko 80% stanovništva čine stranci.
Ako ste se izgubili ili imate pitanje, zabranjeno je zaustavljati i postavljati pitanja njihovim ženama. Slikanje također, nemojte njih a ni sebe dovoditi u neugodnu situaciju a mogli bi dobiti i kaznu.

Mi smo putovali u studenom i vrijeme je bilo idealno, dnevna temperatura od 28C° do 30C°. Najbolje vrijeme za posjet Dubaiju je od listopada do ožujka, jer u ostalim mjesecima temperature dosežu i do 50C°. Zbog toga se većina njihova života odvija u zatvorenim prostorima i shopping centrima gdje je sve klimatizirano.

Autobusne stanice su kompletno zatvorene staklom i naravno klimatizirane.
Predivni parkovi, cvijeće i travnjaci su posvuda iako se nalaze u pustinji, nešto čarobno za vidjeti.

Svakako preporučujem da po dolasku u hotel nabavite plan grada. Grad je velik i pametno je unaprijed isplanirati kada i gdje ćete ići, da uštedite novac i vrijeme.
Ne mogu vam ništa napisati o metrou jer smo se mi vozili s taksijima. Koristite isključivo dvobojne taksije, znači bež-crvene ili bež-plave, jer su bijele i crne taksi-limuzine preskupe. Još jedna odlična stvar koju svakako preporučujem su crveni autobusi koji kruže u 3 linije, znači polaze svakih 20 minuta i imaju svoje rute do najvažnijih mjesta u gradu. Mi smo kupili karte koje traju 72 sata, i uz njih dobili razne besplatne ulaznice, kave, vodu, popuste na suvenire i vožnju brodom.

Dubai je čudo od grada i ako imate priliku otputovati onda svakako to iskoristite. Ali je važno da znate da se treba dobro napuniti novčanik za upoznati Dubai. Cijene ulaznica su poprilično visoke, a kada se odlučite posjetiti Dubai šteta je ne vidjeti sve njegove ljepote. Mi smo imali u hotelu all inclusive, što je rijetkost u Dubaiju, zato pametno izaberite hotel jer su restorani dosta skupi. Uvijek vam ostaje jeftinija varijanta brze hrane po shopping centrima.

Dubai je blještavilo, luksuz, bogatstvo i novac, puno novca, ali znaju kako ga trošiti i marketinški iskoristiti.

Ne stane sve u ovu jednu objavu i zato sam napisala još jednu, odnosno popis mjesta koje bi svakako trebali vidjeti u ovom gradu. 
Moju listu Top 10 mjesta za posjetiti u Dubaiju možete pročitati ovdje. 

Sretan put i dobru zabavu Vam želim. 

Do sljedećeg čitanja…

Marija

1

2 thoughts on “Dubai”

Comments are closed.