Top 10 mjesta za posjetiti u Dubaiju

4.200 Views

Sve moje misli o Dubaiju ne stanu u jednu objavu pa sam ih zato napisala više. Prvu objavu i uvod o Dubaiju možete ovdje pročitati, a u daljnjem tekstu Vam donosim top 10 stvari koje ne smijete propustiti u ovom gradu.

1. Fontane

Na prvom mjestu su definitivno fontane.  Ok, pretpostavila sam da će to biti nešto predivno, ali ovo?! Nema dovoljno dobre riječi da se opiše ta ljepota.
Da krenem od početka. Bulevar pruža predivan pogled na fontane, Burj Khalifu, hotele, restorane i šetnicu. Ples fontani uz muziku počinje u večernjim satima i ide svakih pola sata (ima i dnevna varijanta ali nije ni blizu tako dobra kao noćna). To je nešto što morate doživjeti i zasigurno ćete pamtiti cijeli život. Ja sam se rasplakala (ništa neobično za mene) od ponosa, sreće i uzbuđenja. Savršenstvo. Jednom nam nije bilo dovoljno pa smo ples fontani odgledali tri puta, i da doživljaj bude potpun još jednom iz Abri. (Abre su brodice koje plove kraj fontani).

2.Burj Khalifa

Kako u Dubaiju sve mora biti najbolje, najluksuznije, uglavnom sve naj, tako je i Burj Khalifa najviša zgrada na svijetu (829,84 m). Ujedno i zgrada s najviše katova (163), najbrže dizalo (18 m/s), najviši noćni klub (144 kat), najviši restoran (122 kat), najviša zgrada s fasadom od aluminija i stakla i još puno naj naj detalja.
Iskustvo po koje smo došli u Dubai je svakako uspeti se na najvišu zgradu na svijetu, odnosno na vidikovac At The Top. Ljudi, ako vas je strah visine, ne dozvolite da vas taj strah pobijedi, stisnite zube i pobijedite vi njega, jer se isplati, pogled od gore je božanstven.
Mi smo bili po noći jer je po danu vidljivost bila jako loša zbog pijeska. Vožnju liftom niti ne osjetite. Ja sam ih u liftu nestrpljivo i pomalo nervozno pitala kada krećemo, na što su se oni nasmijali i odgovorili da smo već na pola ˝puta˝.
Ni slikom ni videom se ne može predočiti pogled s ˝vrha˝, to se jednostavno treba doživjeti. Ja sam kao i nakon fontani bila očarana i u transu.
Da napomenem da su karte jeftinije preko interneta i svakako se moraju kupiti par dana prije.

3. Burj Al Arab

Burj Al Arab je hotel u obliku jedra, simbol Dubaija. Drugi u svijetu po visini (321 m s antenom) i jedan od najskupljih i najluksuznijih. Nalazi se na umjetnom otoku udaljenom 280 metara od obale. Vidjeli smo ga samo izvana s obale jer je pristup na umjetni otok ograničen, odnosno jedini legalan način ulaska u hotel je rezervacija za piće ili jedan od obroka, naravno astronomskih cijena.

4. Safari

Treba se malo maknuti od nebodera, gradskih svjetala i luksuza i prisjetiti se da je Dubai ipak pustinja. Znači treba nam nešto domaće, izvorno i staro da se doživi druga strana Arapske kulture. Odlučili smo se za safari. U hotelu smo rezervirali sve tako da je ekipa stigla po nas u hotel u dogovoreno vrijeme. Vožnja terencima je trajala oko sat i pol, i u trenutcima je znala biti zastrašujuća jer su pustinjske dine visoke po nekoliko metara. Na našu sreću smo sretno stigli u kamp i savršena večer u njihovom stilu je mogla početi. Tradicionalna jela, trbušni plesovi, jahanje na devama, iscrtavanje kanom… Sve su to predivna iskustva i dokazi da Dubai osim blještavila i luksuza može ponuditi još nešto. O zalasku sunca u pustinji neću ništa pisati jer slike govore više od riječi.

5. Dubai Marina

Umjetni dio grada, za koji se ne mogu odlučiti je li ljepši po danu ili po noći. Predivno mjesto na kojem možete provesti sate i sate u šetnji, diveći se luksuzu grada. Veličanstveni neboderi, brodice, jahte, automobili i još jedan shopping centar. Odlično mjesto za popodnevnu kavu ili večernje uživanje uz Shishu.

6. Dubai Mall

Dubai Mall je jedan od najvećih shopping centara na svijetu i raj za ljubitelje shoppinga. Skupa odjeća, torbe, zlato i blještavilo vire iz svakog izloga. Dok arapske žene, prekrivene crnim abayama od glave do pete, biraju najskuplje krpice i obuću, njihovi vozači šetaju iza i nose sve te vrećice. Prizori su to kao iz filma.
Osim bezbroj dućana, u Dubai Mallu se nalazi i akvarij s najvećim staklenim zidom i klizalište. Unutar Dubai Malla se nalazi souq, nešto poput tradicionalne pijace ili bazara, a izvan se nalaze fontane i Burj Khalifa.

7. Mall of Emirates

Još jedan shopping centar koji osim dućana naravno ima i mnoštvo restorana, kafića, igraonica, kina i hotela. Predivan kao i Dubai Mall ali opet poseban i drugačiji. Ovdje je sve moguće tako da centar ima i skijalište. Dok jedni ispijaju kavu u shopping centru, drugi se skijaju na stazama dugim do 400 metara i samo ih staklo dijeli. Ludo i fantastično u isto vrijeme.

8. Palm Jumeirah

Dio je kompleksa umjetnog otočja u obliku palme. Fantastičan je osjećaj stajati na otoku kojega je stvorio čovjek jer ipak se nalazi u pustinji. Na otoku se nalaze luksuzne vile s privatnim plažama, prinčeva palača, mnoštvo luksuznih hotela i na samom vrhu palme je većini poznat hotel Atlantis. S rubova palme odnosno otoka se pruža predivan pogled na grad.

9. Golden i spice souq

Lokalna tržnica (bazar) zlata i začina. Nalazi se u starijem dijelu grada.
Dio s začinima me nije uopće oduševio, još uvijek mi je top tržnica u Barceloni. Ok je za kupiti suvenir ali uz obavezno cjenkanje. Ali Golden Souq, ljudi moji, kao zlatni raj! Zlato, zlato i opet zlato.

10. Plaže, Butterfly Garden, Dubai Museum

Plaže su lijepe ali ništa posebno, ali s obzirom gdje se nalazimo ne može se ni očekivati nešto bolje i ljepše. Pružaju mnoštvo zabave, velik je izbor vodenih sportova. Ponedjeljkom je zabranjen pristup muškarcima na plažu, to je dan samo za žene!
Na moju žalost je Miracle Garden bio zatvoreni tih dana zbog preuređenja, ali smo zato neplanirano posjetili Butterfly Garden. Izgleda nestvarno i čarobno, dovoljno je nekih sat vremena za posjetiti ga.
Od znamenitosti koju možete posjetiti je Dubai Museum, u kojem se može vidjeti sve o povijesti i razvoju Dubaija.

I za kraj, Dubai je bio jedno posebno i fantastično iskustvo u mom životu, drugačije od svih putovanja do sada. Ako imate priliku svakako ga posjetite. Grad koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Nadam se da ćete uživati.

Sretan put, i do sljedećeg čitanja…

Marija

2

3 thoughts on “Top 10 mjesta za posjetiti u Dubaiju”

Comments are closed.