Barcelona

1.088 Views

Moram priznati da Barcelona nije bila moj prvi izbor, muž je birao destinaciju. U početku sam bila malo skeptična a sada mu samo mogu zahvaliti na vrhunskom odabiru!

U Barceloni smo proveli četiri predivna dana, ali to je kratko vrijeme da bi se sve vidjelo. Grad s mnogo različitih zanimljivosti i atrakcija, tako da svi ljudi, od najmlađih do najstarijih, pronađu nešto za sebe. Popis znamenitosti i mjesta koja se ˝moraju˝ vidjeti u gradu je poprilično dug, ali napisat ću par kojih smo mi posjetili.

Prvi dan smo posjetili, što drugo nego Sagradu Familiju. Ulaznice nismo stigli kupiti preko interneta pa smo morali čekati u redu nešto više od pola sata. Umjetnost koja oduzima dah, ljudi moji kakva je to ljepota! Dragi Antonio Gaudi, kapa do poda! Veličanstvena Sagrada Familia.

 

Casa Batlló, još jedno od čuda genijalnog Gaudija. Predivna građevina koja po noći uz reflektore izgleda još čarobnije. Nedaleko od nje se nalazi i Casa Pedrera. Obje kuće možete pogledati iznutra a  cijene su oko 20 eura.

Za sljedeće Gaudijevo remek djelo, Park Güell, trebalo nam je par sati lagane šetnje. Ulaz je besplatan, ali se naplaćuje ulaz u Gaudijevu kuću u kojoj je živio do svoje smrti. Predivne šetnice, zelenilo, klupice za odmor, neobični detalji i mozaici, idealno mjesto za provesti u miru. I naravno napraviti na desetke fantastičnih fotografija.

Drugi dan je sljedila avantura zvana La Rambla i La Boqueria.
La Rambla je glavna i najprometnija ulica, barem što se tiče pješaka. Široka šetnica uz koju ide promet sa obje strane ali jednosmjerno, Mnogi kažu da je to srce Barcelone. Uz mnoštvo štandova s cvijećem i suvenirima, nezaobilazni su kafići i restorani u kojima možete probati njihovu poznatu Sangriju, dok atmosferu zagrijavaju ulični zabavljači. Zanimljivo je kako u Barceloni većina barova ima u ponudi i hranu tako da nema straha da ćete ostati gladni. Na svakom koraku možete pronaći nešto za sebe, od tradicionalnih specijaliteta do internacionalne hrane.

U blizini se nalazi La Boqueria, raj za ljubitelje voća, povrća, raznih začina i slastica. Ljubitelji morskih specijaliteta također imaju svoj kutak za uživanje u jelima i dobrim španjolskim vinima. Za mene najljepša tržnica na kojoj sam ikada bila.

Brdo Montjuic, jako popularno i po danu i po noći, pruža predivan pogled na grad. Tu se nalazi palača, muzeji i galerije. Okolo su predivni parkovi idealni za bijeg od gradske vreve. Propustili smo nažalost magične fontane iako su bile na rasporedu tih dana, spektakla nije bilo niti je itko znao razlog. Ali nema veze, to je razlog više da se ponovno vratimo u Barcelonu.

I naravno slijedi Nou Camp i najvažnija sporedna stvar na svijetu, nogomet. FCB muzej i multimedijska zona su odlično osmišljeni i uređeni tako da se i neljubitelji nogometa mogu dobro zabaviti. Vrhunac razgledavanja je bio kada mi je muž rekao da posebno uslikam pehar koji je klub osvojio na ˝određenom prvenstvu˝ koje se igralo ˝neke˝ godine. A ja sam kao veliki znalac u nogometu napravila (ovu dolje) fotografiju, pa neka si sam izabere pehar!

Za nas dvoje je plaža Barceloneta bila kao šećer na kraju. Obožavamo duge šetnje plažom, pijesak pod nogama, ispijanje kave s pogledom na more u jutarnjoj varijanti ili pak ispijanje čaše vina uz finu večeru.

Šetajte ulicama, pustite da vas grad vodi, uživajte u čarolijama Barcelone.

3 thoughts on “Barcelona

Odgovori