Barcelona

4.710 Views

Moram priznati da Barcelona nije bila moj prvi izbor, muž je birao destinaciju. U početku sam bila malo skeptična a sada mu samo mogu zahvaliti na vrhunskom odabiru!

Avio karte i smještaj

Letjeli smo iz Münchena a karte smo kupili preko Skyscanner.  Nakon leta od 2 sata stigli smo u Barcelonu. Taksijem smo se vozili do hotela. Za nešto jeftiniju varijantu se možete voziti nekom od mnogih autobusnih i metro linija.

10ak dana prije putovanja smo preko Bookinga rezervirali hotel NH Barcelona Diagonal Center, link za rezervaciju možete pronaći ovdje.

Ukratko o Barceloni

Barcelona je grad za sve umjetnike u duši, za ljubitelje arhitekture, ludih provoda, dobre hrane i još boljih vina. Energična Barcelona je grad za hedoniste.

Španjolci definitivno znaju uživati u životu, to im je u krvi, doživljavam ih kao totalno opušten narod. I zato se nemojte iznenaditi kada u ranim jutarnjim satima zateknete prazne ulice ovoga grada jer se grad “budi” jako kasno, tek oko 10 – 11 sati.

Ima Barcelona i svoje loše strane, a jedna od njih je preveliki broj džeparoša i sitnih lopova i po tom je nažalost najpoznatiji grad u Europi. Dobro pazite na svoj novac i dokumente, bilo bi dobro kada bi kod sebe imali kopije dokumenata a original dokumente ostavite u hotelskom sefu, i naravno nikada ne nosite cijeli novac sa sobom već samo onoliko koliko vam je otprilike potrebno za taj dan.

Što vidjeti u Barceloni?

U Barceloni smo proveli četiri predivna dana, ali to je kratko vrijeme da bi se sve vidjelo. Grad s mnogo različitih zanimljivosti i atrakcija, tako da svi ljudi, od najmlađih do najstarijih, pronađu nešto za sebe. Popis znamenitosti i mjesta koja se ˝moraju˝ vidjeti u gradu je poprilično dug, ali napisat ću par kojih smo mi posjetili.

Sagrada Familija

Prvi dan smo posjetili, što drugo nego Sagradu Familiju, baziliku odnosno veliku rimokatoličku crkvu. Ulaznice nismo stigli kupiti preko interneta pa smo morali čekati u redu nešto više od pola sata.

Veličanstvena građevina koja nije završena ni nakon vise od 100 godina. Predviđeni završetak je 2026. godine.

Umjetnost koja oduzima dah, ljudi moji kakva je to ljepota! Dragi Antonio Gaudi, kapa do poda!

Casa Batlló

Casa Batlló, još jedno od čuda genijalnog Gaudija. Predivna građevina koja po noći uz reflektore izgleda još čarobnije. Nedaleko od nje se nalazi i Casa Pedrera. Obje kuće možete pogledati iznutra a  cijene su od 25 eura pa  na dalje, ovisno koji paket odnosno vrstu ulaznice želite.

Park Güell

Za sljedeće Gaudijevo remek djelo, Park Güell, trebalo nam je par sati lagane šetnje. Predivne šetnice, zelenilo, klupice za odmor, neobični detalji i mozaici, idealno mjesto za provesti u miru. I naravno napraviti na desetke fantastičnih fotografija.

Cijena ulaznice je 10 €, za djecu do 7 godina ulaz je besplatan, a ulaz za djecu od 7 do 12 godina kao i za osobe starije od 65 godina ulaz je 7 €.

La Rambla

Drugi dan je sljedila avantura zvana La Rambla i La Boqueria.
La Rambla je glavna i najprometnija ulica, barem što se tiče pješaka. Široka šetnica uz koju ide promet sa obje strane ali jednosmjerno, Mnogi kažu da je to srce Barcelone. Uz mnoštvo štandova s cvijećem i suvenirima, nezaobilazni su kafići i restorani u kojima možete probati njihovu poznatu Sangriju, dok atmosferu zagrijavaju ulični zabavljači. Zanimljivo je kako u Barceloni većina barova ima u ponudi i hranu tako da nema straha da ćete ostati gladni. Na svakom koraku možete pronaći nešto za sebe, od tradicionalnih specijaliteta do internacionalne hrane.

La Boqueria

U blizini se nalazi tržnica La Boqueria, raj za ljubitelje voća, povrća, raznih začina i slastica. Ljubitelji morskih specijaliteta također imaju svoj kutak za uživanje u jelima i dobrim španjolskim vinima. Za mene najljepša tržnica na kojoj sam ikada bila.

Brdo Montjuic

Brdo Montjuic, jako popularno i po danu i po noći, pruža predivan pogled na grad. Tu se nalazi palača, muzeji i galerije. Okolo su predivni parkovi idealni za bijeg od gradske vreve. Propustili smo nažalost magične fontane iako su bile na rasporedu tih dana, spektakla nije bilo niti je itko znao razlog. Ali nema veze, to je razlog više da se ponovno vratimo u Barcelonu.

Nou Camp

I naravno slijedi Nou Camp i najvažnija sporedna stvar na svijetu, nogomet. FCB muzej i multimedijska zona su odlično osmišljeni i uređeni tako da se i neljubitelji nogometa mogu dobro zabaviti. Vrhunac razgledavanja je bio kada mi je muž rekao da posebno uslikam pehar koji je klub osvojio na ˝određenom prvenstvu˝ koje se igralo ˝neke˝ godine. A ja sam kao veliki znalac u nogometu napravila (ovu dolje) fotografiju, pa neka si sam izabere pehar!

Barceloneta

Za nas dvoje je plaža Barceloneta bila kao šećer na kraju. Obožavamo duge šetnje plažom, pijesak pod nogama, ispijanje kave s pogledom na more u jutarnjoj varijanti ili pak ispijanje čaše vina uz finu večeru.

I za kraj, šetajte ulicama, pustite da vas grad vodi, uživajte u čarolijama Barcelone i kući ponesite najljepše uspomene.

Više slika i videa iz Barcelone kao i iz drugih gradova i država možete pronaći na mom Instagram profilu, link je ovdje, a ako imate dodatnih pitanja slobodno mi se javite ovdje u komentarima, na Instagramu ili emailu i odgovorit ću Vam u što kraćem roku.

Pozdrav do neke nove avanture…

Marija

2

3 thoughts on “Barcelona”

Comments are closed.