Medeni mjesec u Dominikanskoj Republici

1.557 Views

Punta Cana

Ovo je zaista priča za sebe. Moje, odnosno naše najposebnije putovanje iz dva razloga. Prvi razlog je jer nam je ovo bio medeni mjesec a o tome se ne treba puno pisati, zna se da se takvo putovanje pamti cijeli život. Drugi razlog je jer je ovo naše prvo putovanje preko ˝bare˝ i planirali smo ga jako dugo, skoro dvije godine. I kada su nam svi govorili da jednostavno odustanemo jer je putovanje preskupo za ˝hrvatske standarde˝. Za nas odustajanje nikad nije dolazilo u obzir. Ne dozvolite da vam drugi nameću svoja pravila i ˝standarde˝.10007494_10201853816334190_6981867386469724532_n

Letjeli smo direktnim letom iz Münchena za Punta Canu, turističko mjesto s vlastitom zračnom lukom. Tu je uslijedio prvi temperaturni šok kada smo u zimskoj odjeći i jaknom do koljena zakoračili na vrelo tlo Dominikanske Republike. Vlaga u zraku je bila jako velika, i trebalo nam je nekoliko trenutaka da nam se disanje unormali. Razlika je ogromna kada smo došli iz Münchena sa svjetski poznatog aerodroma na aerodrom s krovom od suhih grana i slame, sa sviračima i plesačicama u tradicionalnim nošnjama, s mnoštvom palmi i bez zidova. Da, dobro ste pročitali, aerodrom nema zidove. Normalna pojava je da vam ptica proleti iznad glave dok čekate u redu za kupnju turističke vize.

Pronašli smo natpis s našim imenom i vozača te je slijedio transfer do hotela. Vožnja taksijem je pustolovina za sebe. Pretpostavljam da je većina vozača kupila vozačku negdje na lokalnoj tržnici.

Dominikanska Republika je turistička destinacija, najposjećenija država Karipskog mora. Zauzima dvije trećine otoka kojeg dijeli s Haitijem. Službeni jezik je španjolski. Hotel u kojem smo mi bili nalazi se na Bávaro plaži, božanstveno lijepoj plaži i ujedno najljepšoj plaži Dominikanske Republike. Punta Cana je rajsko mjesto gdje poželite ostati zauvijek. Kilometarske plaže, bijeli pijesak i tirkiznoplavo more, dobitna kombinacija za savršeni odmor iz snova. Resorti u Punta Cani su savršeni i uopće nemate potrebu izlaziti negdje izvan njih. Jedini ˝problem˝ kojeg imate je odlučiti u kojem ćete restoranu jesti jer je izbor stvarno velik. Ne samo restorana već i barova, noćnih klubova, bazena, zabavnog sadržaja za djecu i odrasle, sportskih aktivnosti, plesnih škola i škola stranih jezika, i da, sve to u jednom resortu. Više izgleda kao jedan prelijepi gradić nego hotel. Teško da ćete poželjeti puno pješačiti jer ste ipak na odmoru, pa je spas vlakić koji kruži po resortu.

Osim izležavanja na plaži i ispijanja već tko zna kojeg po redu koktela, možete se zabaviti plivajući i roneći s morskim psima i ražama. Tko voli nek’ izvoli! Ja bih radije još jedan koktel!

Jahanje konja po lokalnim selima i plažama? Hmm, s obzirom na to da sam rođena u gradu gdje su konji najpoznatije životinje, i ovom prilikom ponovno biram još jedan koktel. Ali odlazak u Manati Park se ne propušta. Stotine vrsta egzotičnih biljaka i životinja, za dosta njih nisam ni znala da postoje i hvala Bogu što ih nema u Europi, barem se nadam. Nakon 10-15 minutnog nagovaranja od ljubaznog gospodina koji radi u parku, jedva sam pristala da nahranim jednu veliku iguana. Dotični gospodin mi je objasnio da mi iguane ne mogu ništa napraviti ali ipak mi je trebalo hrabrosti da uđem u zatvoreni prostor gdje se nalazilo 30-40 iguana. Doživljaj mi je bio kao da sam hranila krokodile a ne iguane.
Posjetili smo i Taino pleme, odnosno selo gdje smo saznali sve o plesovima i načinu života Taino Indijanaca.

Ja uvijek govorim da su najbolji suveniri oni koje možemo pojesti i popiti, tako da iz Dominikanske Republike ne smijete otići bez Mama Juane. Mama Juana je lokalno piće, mješavina crnog vina, meda, ruma i ljekovitih biljaka. Dominikanska Republika je poznata i po proizvodnji duhanskih proizvoda tako da će ljubitelji uživati u velikom izboru ručno motanih cigara.

Još jedan suvenir kojeg imam i ja, je nakit Larimara, rijedak mineral svijetloplave boje koji se može naći samo u Dominikanskoj Republici.

Stanovnici žive u starim i trošnim kućicama naviknuti na teške životne uvjete, ali to ne umanjuje njihovu sreću i zaraznu pozitivnu energiju. Muzika, ples i smijeh su Dominikancima najvažniji. Takvo veselje i opuštenost nisam još nigdje vidjela. I nema razloga za ljutnju ako vas negdje na ulici spontano uhvate za ruku i zaplešu uz ritmove salse, merengue i bachate.

Oaza mira, egzotična i nadasve prirodna, Punta Cana pružit će vam rajski odmor, napuniti srce i dušu, dati vam pozitivnu energiju i plesni ritam, ritam života sve do sljedećeg godišnjeg odmora.

I kada me pitaju gdje smo bili, samo odgovorimo:

tamo daleko gdje je glavna valuta osmijeh,
gdje tehnologija i skupi uređaji još nisu poharali domove,
tamo daleko gdje je vrijeme stalo,
gdje su ples i glazba još uvijek glavni izvor svakodnevne zabave,
tamo daleko gdje susjed priča sa susjedom,
gdje ekipe još uvijek sjede na zidićima,
tamo daleko gdje je još uvijek bitnije ono iznutra od onog izvana.
I u tome je sva čarolija.

 

 

 

 

2 thoughts on “Medeni mjesec u Dominikanskoj Republici

Odgovori