Medeni mjesec u Dominikanskoj Republici

5.324 Views

Ovo je zaista priča za sebe. Moje, odnosno naše najposebnije putovanje iz dva razloga. Prvi razlog je jer nam je ovo bio medeni mjesec a o tome se ne treba puno pisati, zna se da se takvo putovanje pamti cijeli život. Drugi razlog je jer je ovo naše prvo putovanje preko ˝bare˝ i planirali smo ga jako dugo, skoro dvije godine. I kada su nam svi govorili da jednostavno odustanemo jer je putovanje preskupo za ˝hrvatske standarde˝. Za nas odustajanje nikad nije dolazilo u obzir. Ne dozvolite da vam drugi nameću svoja pravila i ˝standarde˝.

Letjeli smo direktnim letom iz Münchena za Punta Canu, turističko mjesto s vlastitom zračnom lukom. Tu je uslijedio prvi temperaturni šok kada smo u zimskoj odjeći i jaknom do koljena zakoračili na vrelo tlo Dominikanske Republike. Vlaga u zraku je bila jako velika, i trebalo nam je nekoliko trenutaka da nam se disanje unormali. Razlika je ogromna kada smo došli iz Münchena sa svjetski poznatog aerodroma na aerodrom s krovom od suhih grana i slame, sa sviračima i plesačicama u tradicionalnim nošnjama, s mnoštvom palmi i bez zidova. Da, dobro ste pročitali, dio aerodroma nema zidove. Normalna pojava je da vam ptica proleti iznad glave dok čekate u redu za kupnju turističke vize.

 

Turističku vizu smo kupili na šalteru aerodroma prije kontrole putovnica ali od nedavno Hrvatskim državljanima više nije potrebna viza za ulazak u Dominikansku Republiku za turistički posjet u trajanju do 30 dana, uz posjedovanje povratne karte ili karte za nastavak putovanja.

Pronašli smo natpis s našim imenom i vozača te je slijedio transfer do hotela. Vožnja taksijem je pustolovina za sebe. Pretpostavljam da je većina vozača kupila vozačku negdje na lokalnoj tržnici.

Dominikanska Republika je turistička destinacija, najposjećenija i najrazvijenija država Karipskog mora. Zasluženo je dobila nadimak “biser Kariba”.

Dominikansku republiku je 1492. godine otkrio Kolumbo i doslovno se zaljubio u nju. Tada je izjavio da je to nešto najljepše što su njegove oči u životu vidjele.

Zauzima dvije trećine otoka kojeg dijeli s Haitijem. Glavni grad je Santo Domingo. Službeni jezik je španjolski.

Klima i temperatura u Dominikanskoj republici spadaju među najbolje u svijetu jer je godišnji prosjek temperature 26°C.

Ni filmska ekipa “Pirati s Kariba” nije mogla odoljeti ovoj ljepotici pa su većinu svojih scena snimali upravo u Dominikanskoj republici i tako još više doprinijeli reklami njenih bijelih plaža i tirkiznog mora.

Predivne rajske plaže, palme, tirkizno more, glazba i ples su prve misli na ovu destinaciju, ali postoji i onaj unutarnji dio države, manje vidljiv turistima gdje život i nije baš tako rajski kao u bogatim turističkim mjestima. Stanovnici žive u starim i trošnim kućicama naviknuti na teške životne uvjete, ali to ne umanjuje njihovu sreću i zaraznu pozitivnu energiju. Muzika, ples i smijeh su Dominikancima najvažniji. Takvo veselje i opuštenost do sada nisam još nigdje vidjela. I nema razloga za ljutnju ako vas negdje na ulici spontano uhvate za ruku i zaplešu uz ritmove salse, merengue i bachate.

Punta Cana

Punta Cana je najpoznatije turističko odredište u cijeloj državi. Smještena je na istoku zemlje u pokrajini La Altagracia i poznata je još pod nazivom Costa del Coco odnosno Obala kokosa. Rajsko mjesto gdje poželite ostati zauvijek. Kilometarske plaže, bijeli pijesak i tirkizno more su dobitna kombinacija za savršeni odmor iz snova.

Smještaj

Resorti u Punta Cani su savršeni i uopće nemate potrebu izlaziti negdje izvan njih, ali nismo valjda preletjeli pola svijeta da bi samo stali u hotelu. Jedini ˝problem˝ kojeg imate u hotelu je odlučiti u kojem ćete restoranu jesti jer je izbor stvarno velik. Ne samo restorana već i barova, noćnih klubova, bazena, zabavnog sadržaja za djecu i odrasle, sportskih aktivnosti, plesnih škola i škola stranih jezika, i da, sve to u jednom resortu. Više izgleda kao jedan prelijepi gradić nego hotel. Teško da ćete poželjeti puno pješačiti jer ste ipak na odmoru, pa je spas vlakić koji kruži po resortu.

Moja preporuka za ovakvu vrstu ljetovanja je svakako all inclusive usluga u hotelu jer razlika u cijeni nije prevelika, a cijena hrane i piće izvan resorta je dosta skuplja jer nema baš puno trgovina u blizini. Hotel u kojem smo mi bili nalazi se na Bávaro plaži, božanstveno lijepoj plaži i ujedno najljepšoj plaži Dominikanske Republike. Cijene smještaja možete pogledati ovdje 

 

Aktivnosti

Osim izležavanja na plaži i ispijanja već tko zna kojeg po redu koktela, možete se zabaviti uz mnogobrojne aktivnosti u hotelu i izvan njega. Svatko će pronaći nešto za sebe pa čak i oni najaktivniji. Na plaži i bazenu se odvijaju razni zabavni programi kako za djecu tako i za odrasle. Odbojka i nogomet na pijesku, tenis, golf, joga, gimnastika i razni vodeni sportovi, škola latino plesova i španjolskog jezika. Za malo veće hedoniste u ponudi su razne masaže i saune. I naravno nezaobilazni večernji program uz latino muziku, ples, karaoke i ostale predstave.

Aktivnosti izleti izvan hotela su mi uvijek jako važni jer kao što sam već napisala nisam prešla pola svijeta da bi se samo u hotelu izležavala. Treba malo upoznati narod i kulturu.

Izlet u Santo Domingo, glavni grad ove države i najmnogoljudniji grad Kariba. Centar dominikanske kulture pod zaštitim UNESCO-a. Grad koje je osnovao Kolumbov brat i u kojem se nalazi Alcazar de Colon, vila u kojoj je obitelj Kolumbo živjela početkom 16. stoljeća.

Otok Saona 

Izlet na Saona otok je najtraženija aktivnost jer se ovaj tropski otok nalazi unutar nacionalnog parka i još uvijek je nenaseljen, osim s par ribarskih mjesta. Bez restorana, hotela i zgrada, doslovno bez ičega izgleda kao pusti otok. Njegova glavna atrakcija su prirodno plitko more i mnoštvo morskih zvijezda s kojima se turisti vole fotografirati. Nažalost većina tih zvijezda ugine nakon što ih turisti izvade iz vode, i zato vas molim da to ne radite. Nije vrijedno zbog par fotografija.

Jednodnevne aktivnosti i izleti su organizirani iz svakog hotela a za cijene se možete raspitati na recepciji ili info pultu.

Suveniri

Ja uvijek govorim da su najbolji suveniri oni koje možemo pojesti i popiti, tako da iz Dominikanske Republike ne smijete otići bez Mama Juane. Mama Juana je lokalno piće, mješavina crnog vina, meda, ruma i ljekovitih biljaka. Dominikanska Republika je poznata i po proizvodnji duhanskih proizvoda tako da će ljubitelji uživati u velikom izboru ručno motanih cigara.

Još jedan suvenir kojeg imam i ja, je nakit Larimara, rijedak mineral svijetloplave boje koji se može naći samo u Dominikanskoj Republici.

Oaza mira, egzotična i nadasve prirodna, Punta Cana pružit će vam rajski odmor, napuniti srce i dušu, dati vam pozitivnu energiju i plesni ritam, ritam života sve do sljedećeg godišnjeg odmora.

I kada me pitaju gdje smo bili, samo odgovorimo:

tamo daleko gdje je glavna valuta osmijeh,
gdje tehnologija i skupi uređaji još nisu poharali domove,
tamo daleko gdje je vrijeme stalo,
gdje su ples i glazba još uvijek glavni izvor svakodnevne zabave,
tamo daleko gdje susjed priča sa susjedom,
gdje ekipe još uvijek sjede na zidićima,
tamo daleko gdje je još uvijek bitnije ono iznutra od onog izvana.
I u tome je sva čarolija.

Više slika i videa iz Dominikanske republike kao i iz drugih država možete pronaći na mom Instagram profilu, link je ovdje, a ako imate dodatnih pitanja slobodno mi se javite ovdje u komentarima, na Instagramu ili emailu i odgovorit ću Vam u što kraćem roku.

Pozdrav do neke nove avanture…

Marija

3

2 thoughts on “Medeni mjesec u Dominikanskoj Republici”

Comments are closed.