Mostar

3.340 Views

Srce Hercegovine. Grad kojeg je rijeka Neretva razdvojila na dva dijela, ne samo zemljopisno već kulturno i religijski. Glavna atrakcija je stari grad a prepoznatljivi dio Mostara je Stari Most. Stari Most je izgrađen 1566. godine a dao ga je izgraditi Sulejman Veličanstveni. U to je vrijeme most bio najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dug je 30 metara , širok 4 metra, a na svom najvišem mjestu je visok 24 metra. Most s obje strane ima po jedan toranj i po njihovim čuvarima, mostarima, je grad dobio ime.

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini , u Mostaru je uništeno puno toga što se gradilo mnogo godina, od kuća i zgrada pa sve do važnih znamenitosti grada. Nažalost, u to spada i Stari Most koji je srušen 1993. godine.
Nakon rata je Most obnovljen a 2004. godine je otvoren za javnost te je ujedno Mostar postao ujedinjen grad. Još uvijek se može vidjeti veliki broj neobnovljenih kuća i zgrada, za neke od njih kao da je vrijeme stalo.

Za Mostar se kaže da je najtopliji grad u Bosni i Hercegovini, a za vrućih ljetnih dana Mostarci traže spas u hladnoj Neretvi. Mi smo Mostar posjetili dva puta, u ljetnom i zimskom periodu. Zimi je puno mirnije i šetnja gradom je puno ljepša, nema gužvi. Negativna strana posjeta grada u zimskom periodu je da smo propustili skakače. Hrabri skakači odnosno skokovi s mosta u hladnu Neretvu su itekako poznata mostarska atrakcija zanimljiva brojnim turistima. U ljetnom periodu se skokovi mogu vidjeti svakodnevno ali su zato gužve i vrućine skoro nepodnošljive. 

Jednodnevni izleti su dovoljni za posjetiti sve važne znamenitosti u Mostaru, ali je ipak ljepše uživati koji dan duže, bez stresa i žurbe. Cijene smještaja su sasvim ok, a Hercegovci kao i uvijek ljubazni domaćini. Hotel smo rezervirali preko Bookinga, odličan hotel Pasha  150 metara od centra, sa doručkom, parkingom i bazenom. Pa što mi vise treba? 🙂 Cijene te raspoloživost hotela možete pogledati na ovom linku.

Trgovina i suvenirnica u Mostaru ne nedostaje. Šetnjom ulicom s jedne strane Starog Mosta naići ćete na kamene kućice, trgovine s raznom tradicionalnom odjećom i suvenirima. Za svakog se nađe po nešto. Od ručno izrađenog bakrenog posuđa, kožnih torba i remenja kojeg nerijetko izrađuju pred kupcima, pa sve do uvoznih suvenira s motivima Mostara.

U Bosni i Hercegovini nikada nećete ostati gladni. Mnogo tradicionalno uređenih restorana se nalazi u starom dijelu grada, uz samu rijeku, s terasama i predivnim pogledima. S odabirom restorana se ne može faliti, jer svaki od njih ima veliki izbor finih jela i pića, a da uopće nije skupo.  Ali jedan restoran je stvarno poseban, to je restoran Šadrvan i moram priznati da me već godinama nije oduševila hrana kao taj dan. Znači preukusna je, sve ali doslovno sve. Svaka čast za cijeli tim restorana. A vi ako ste u Mostaru, ovdje obavezno morate ručati ili večerati.
U Mostaru ne smijete propustiti popiti tursku kavu, i pojesti baklavu ili neki drugi domaći slatki specijalitet, u mom slučaju Hurmašicu.

Kao što sam već i napisala, poslijeratni ožiljci su još uvijek vidljivi, ali zato su tu mlade generacije ljudi koje ruše sve barijere i granice.

Mali grad s velikom dušom, grad koji svakako vrijedi posjetiti.

3

2 thoughts on “Mostar”

    1. Travel. Hug The World

      Hvala ti na komentaru. Uvijek je bolje ostati duze, naravno tko ima mogucnost, ali bolje ga posjetiti i na jedan dan nego nikako. 🙂

Comments are closed.