Neplanirani godišnji odmor na Mallorci

1.827 Views

Kažu da je putovanje najbolji lijek za sve probleme i bolove, e pa mužu, našla sam ti idealnu terapiju! Muž se ozlijedio i na bolovanju mora provesti minimalno 5-6 tjedana. Ok, nema paničarenja, iz svega u životu izvučemo ono najbolje pa ćemo isto napraviti i sada. Idemo na neplanirani godišnji odmor. Netipično za nas, barem do sada. Ovo mora biti ili avantura ili katastrofa!

Prvo nam treba plan, kojeg naravno nemamo. Svako putovanje mi mora biti pomno isplanirano, s puno detalja i ljubavi, i sada u ovoj situaciji sam se našla kao riba na suhom. Važna stvar koju smo morali čekati je da se muž riješi štaka i da može samostalno hodati. Znači, zbog ozljede biramo otići na more, i odmor u punom smislu te riječi, bez ikakvih dodatnih izleta i avantura. Jedini izlet koji biramo je na relaciji soba-restorani-plaža-bazeni-šank-soba, i tako u krug.

Izabrali smo “ostati” u Europi, bolje rečeno Europa je izabrala nas s obzirom na vremenske (ne)prilike i prognoze u drugim krajevima svijeta. Kontinent je izabran, štaka smo se riješili, moji slobodni dani su potvrđeni i tako smo pola posla obavili. Još samo jedna mala sitnica, destinacija. Dali vam se ikada dogodilo da sjedite u kući i ne znate u kojoj državi ćete sutra biti? Ni nama! Doza hrabrosti i doza ludosti, ili kako bi “po domaći” rekao jedan barba: u životu treba biti malo “udaren” u glavu.

U uži krug su ušle Grčka, Portugal i Španjolska. 48 sati prije polaska, koferi već napola spakirani, haljine za plažu već odabrane, još samo fali taj detalj, odrediste. ☺️ Nema panike, laganiji uz ispijanje kave tražimo državu u kojoj ćemo provesti svoj “terapija odmor”.24 sata od polaska, eliminirali smo Portugal, ostale nam Grčka i Španjolska. Od Last Minute ponuda nema ni L, cijene se čak i duplo veće nego prije par mjeseci. 17 sati prije polaska smo se ipak odlučili za Španjolsku, preciznije za Mallorcu. Mallorca nam je bila jedna od ideja za putovanje u narednih godinu-dvije ali se nismo nadali da ce se sve dogoditi tako brzo i neplanirano. I tako smo završili u Španjolskoj treći put u 18 mjeseci. Postoji neka čarobna veza između te divne zemlje i nas.

Na ljetovanja uvijek nosimo vise kupaćih kostima, ali sam ovog puta pri pakiranju jedan dio kupaćih kostima spakirala u ručnu prtljagu, ne znam ni ja zašto, vodila sam se po osjećaju. To se na kraju ispostavilo kao jako dobra ideja jer nam je jedan kofer zagubljen na aerodromu. Na sreću se ništa strašno nije dogodilo jer smo sve osnovno za prvi dan (čitaj: nešto odjeće, kupaće kostime i kozmetiku) imali u ručnoj prtljazi. Kofer su nam dostavili već sljedeće jutro, ali od tada se malo “pametnije” pakiram.

Moja mjesta u avionu su uvijek do prozora, obožavam promatrati svijet iz “oblaka”. Pri slijetanju na Mallorcu sam primijetila da otok ima jako veliki broj kuca s bazenima
, što potvrđuje da se uistinu radi o “kraljici” turizma. Sudeći po turističkim statistikama, Mallorca opravdano nosi taj naziv.

2017-07-25 09.07.20.jpg

Kako sam već i napisala da je ovo putovanje bilo neplanirano, nisam znala ni koje mjesto izabrati. Tu mi je pomogao Google. Kao jednu od najljepših plaza Mallorce izbacio je Playu de Muro i tako je odredio nas glavni cilj. Dvadesetak sati poslije mi smo ležali na savršenom pijesku Playe de Muro.

2017-07-22 16.29.22

Kada je Bog stvarao prirodne ljepote Europe, Mallorca je bila visoko na popisu. Tako je kao najveći otok Španjolske nagrađena s predivnim kilometarskim plažama, skrivenim egzotičnim uvalama, toplim morem, palmama i zelenilom gdje god da pogledate. Što više jednom otoku treba? Trebam mu ja (ili vi), da me netko ostavi negdje na Mallorci početkom svibnja i dode po mene krajem listopada, možda čak studenog.

2017-07-25 10.12.43.jpg

Razlog zbog kojega smo mi došli na Mallorcu je totalni odmor i uživanje na plazi. Playa de Muro je čisto savršenstvo, idealna točno onako kako je prikazana na fotografijama, bez fotoshopa i ostalih dorada. Sve je uredno i čisto premda je kraj srpnja i “srce” sezone.

2017-07-25 10.20.412017-07-25 13.59.27-1

Za sve one željne gradskog asfalta i gužve tu je glavni grad Mallorce, ujedno i zajednice Baleara, Palma de Mallorca u kojem zivi cak polovica otocnog stanovnistva. Unutrašnjost otoka neodoljivo podsjeća na unutrašnjost naše Istre, s divnim selima i vinogradima, gdje uz cestu možete vidjeti natpise da se prodaje domaće vino i maslinovo ulje. Cijeli otok je poželjna destinacija medu poznatim svjetskim bogatašima i stoga se na otoku nalazi mnogo luksuzno uređenih vila. Mogući su i jednodnevni izleti brodom do kraljice noćnog života Ibize, (za cca 80ak eura, i obavezna je putovnica). 2017-07-25 09.43.13

Alcudia je maleni grad koji odiše šarmom prošlih vremena. Uz samu obalu nalaze se razni restorani, koktel barovi i suvenirnice, i idealno je za večernje šetnje plažom do centra Alcudie. Mi smo tu idealnu šetnjicu morali skratiti zbog muževe ozljede ali smo svejedno uživali u centru grada i u marini. Ljubitelji jahti će svakako uživati u blještavilu marine. Okolni kvartovi me se nisu pretjerano dojmili, gomila zgrada bez plana gradnje, sve nešto neorganizirano i nabacano. Internacionalnu kuhinju možete pronaći u velikom broju restorana ali ono sto svakako morate probati su tradicionalna jela, tumbet, ili nezaobilazni tapas u slanoj ili slatkoj verziji. A uz fina jela svakako idu i vrhunska vina.

2017-07-23 20.06.10.jpg

20915634_10210012682020733_1868943401152562678_n.jpgMallorca je relativno siguran otok, i najbolje sto možete napraviti je unajmiti auto i istraživati otok, mjesto po mjesto, uvalu po uvalu. Uz to još napraviti najmanje jedan izlet brodom, zavući se u neku mračnu spilju ili pak otploviti malo dalje od obale (u slučaju da ste romantičari) i uživati u zalasku sunca uz igru dupina.
Ne zaboravite kupiti koji biser jer osim sto je Mallorca po njima poznata, imat ćete najljepši suvenir (ovo se odnosi na dame, a vi se gospodo snađite 🙂

2017-07-23 19.05.57.jpgVjerujem da se turisti često vraćaju zbog ovolike raznolikosti otoka. Mi smo ovog puta uživali u malo mirnijoj verziji odmora ali zato se svakako ubrzo vraćamo po jedno sasvim drugačije iskustvo.

 

Do sljedeceg putovanja, i tipkanja…

 

2 thoughts on “Neplanirani godišnji odmor na Mallorci

Odgovori