Neplanirani godišnji odmor na Mallorci

5.209 Views

Kažu da je putovanje najbolji lijek za sve probleme i bolove, e pa mužu, našla sam ti idealnu terapiju! Muž se ozlijedio i na bolovanju mora provesti minimalno 5-6 tjedana. Ok, nema paničarenja, iz svega u životu izvučemo ono najbolje pa ćemo isto napraviti i sada. Idemo na neplanirani godišnji odmor. Netipično za nas, barem do sada. Ovo mora biti ili avantura ili katastrofa!

Prvo nam treba plan, kojeg naravno nemamo. Svako putovanje mi mora biti pomno isplanirano, s puno detalja i ljubavi, i sada u ovoj situaciji sam se našla kao riba na suhom. Zbog njegove ozljede biramo otići na more i odmor u punom smislu te riječi, bez previše dodatnih izleta i avantura.

Izabrali smo “ostati” u Europi, bolje rečeno Europa je izabrala nas s obzirom na vremenske (ne)prilike i prognoze u drugim krajevima svijeta. Kontinent je izabran, moji slobodni dani su potvrđeni i tako smo pola posla obavili. Još samo jedna mala sitnica, destinacija. Da li vam se ikada dogodilo da sjedite u kući i ne znate u kojoj državi ćete sutra biti? Ni nama! Doza hrabrosti i doza ludosti ili kako bi “po domaći” rekao jedan barba: u životu treba biti malo “udaren” u glavu.

U uži krug su ušle Grčka, Portugal i Španjolska. 48 sati prije polaska, koferi već napola spakirani, haljine za plažu već odabrane, još samo fali taj detalj, odrediste. ☺️ Nema panike, laganini uz ispijanje kave tražimo državu u kojoj ćemo provesti svoj “terapija odmor”. 24 sata od polaska, eliminirali smo Portugal, ostale nam Grčka i Španjolska. Od Last Minute ponuda nema ni L, cijene se čak i duplo veće nego prije par mjeseci. 17 sati prije polaska smo se ipak odlučili za Španjolsku, preciznije za Mallorcu.

Mallorca nam je bila jedna od ideja za putovanje u narednih godinu-dvije ali se nismo nadali da će se sve dogoditi tako brzo i neplanirano. I tako smo završili u Španjolskoj treći put u 18 mjeseci. Postoji neka čarobna veza između te divne zemlje i nas.

Na ljetovanja uvijek nosimo vise kupaćih kostima, ali sam ovog puta pri pakiranju jedan dio kupaćih kostima spakirala u ručnu prtljagu, ne znam ni ja zašto, vodila sam se po osjećaju. To se na kraju ispostavilo kao jako dobra ideja jer nam je jedan kofer zagubljen na aerodromu. Na sreću se ništa strašno nije dogodilo jer smo sve osnovno za prvi dan (čitaj: nešto odjeće, kupaće kostime i kozmetiku) imali u ručnoj prtljazi. Kofer su nam dostavili već sljedeće jutro, ali od tada se malo “pametnije” pakiram.

Moja mjesta u avionu su uvijek do prozora, obožavam promatrati svijet iz “oblaka”. Pri slijetanju na Mallorcu sam primijetila da otok ima jako veliki broj kuća s bazenima što potvrđuje da se uistinu radi o “kraljici” turizma. Sudeći po turističkim statistikama, Mallorca opravdano nosi taj naziv.

Smještaj

Kako sam već i napisala da je ovo putovanje bilo neplanirano, nisam znala ni koje mjesto izabrati. Tu mi je Google pomogao. Kao jednu od najljepših plaža Mallorce izbacio je Playu de Muro i tako je odredio naš glavni cilj. Zbog smanjene mogućnosti kretanja odabrali smo hotel s all inclusive uslugom. Condesa de la Bahia je hotel s 4 zvjezdice i direktno je na plaži. Playa de Muro je čisto savršenstvo. Sve je uredno i čisto premda je kraj srpnja i “srce” sezone.

Mallorca

Kada je Bog stvarao prirodne ljepote Europe, Mallorca je bila visoko na popisu. Tako je kao najveći otok Španjolske nagrađena s predivnim kilometarskim plažama, skrivenim egzotičnim uvalama, toplim morem, palmama i zelenilom gdje god da pogledate. Što više jednom otoku treba? Trebam mu ja (ili vi), da me netko ostavi negdje na Mallorci početkom svibnja i dođe po mene krajem listopada, možda čak studenog.

Unutrašnjost otoka neodoljivo podsjeća na unutrašnjost naše Istre, s divnim selima i vinogradima, gdje uz cestu možete vidjeti natpise da se prodaje domaće vino i maslinovo ulje. Cijeli otok je poželjna destinacija među poznatim svjetskim bogatašima i stoga se na otoku nalazi mnogo luksuzno uređenih vila.

Palma de Mallorca

Za sve one željne gradskog asfalta i gužve tu je glavni grad Mallorce ujedno i zajednice Baleara, Palma de Mallorca u kojem živi čak polovica otočnog stanovništva.

Mallorca je poznata po starom dijelu grada, gotičkoj katedrali i srednjovjekovnoj tvrđavi, zatim po noćnom životu i šopingu.

Ako vam je smještaj kao i nama negdje drugdje na otoku, svakako vam preporučujem jednodnevni izlet do grada jer grad nije velik i sve što je važno možete vidjeti i posjetiti u tom danu.

U svakom se hotelu mogu uplatiti izleti do Palma de Mallorce, ali kao što sam spomenula u drugom dijelu teksta, rent a car i obilazak cijelog otoka je uvijek najbolja opcija, naravno ako ste vozač i imate želju za takvom avanturom.

Alcudia

Alcudia je maleni grad koji odiše šarmom prošlih vremena. Uz samu obalu nalaze se razni restorani, koktel barovi i suvenirnice i idealno je za večernje šetnje plažom do centra Alcudie. Mi smo tu idealnu šetnjicu morali skratiti zbog muževe ozljede ali smo svejedno uživali u centru grada i u marini.

Ljubitelji jahti će svakako uživati u blještavilu marine. Okolni kvartovi me se nisu pretjerano dojmili, gomila zgrada bez plana gradnje, sve nešto neorganizirano i nabacano. Internacionalnu kuhinju možete pronaći u velikom broju restorana ali ono sto svakako morate probati su tradicionalna jela, tumbet, ili nezaobilazni tapas u slanoj ili slatkoj verziji. A uz fina jela svakako idu i vrhunska vina.

20915634_10210012682020733_1868943401152562678_n.jpg

Što još posjetiti na Mallorci?

-Mallorca je relativno siguran otok, i najbolje što možete napraviti je unajmiti auto i istraživati otok, mjesto po mjesto, uvalu po uvalu. Uz to još napraviti najmanje jedan izlet brodom, zavući se u neku mračnu špilju ili pak otploviti malo dalje od obale (u slučaju da ste romantičari) i uživati u zalasku sunca uz igru dupina.
Ne zaboravite kupiti koji biser jer osim sto je Mallorca po njima poznata, imat ćete najljepši suvenir (ovo se odnosi na dame, a vi se gospodo snađite 🙂

-Već mnogi od vas sigurno znaju da je Rafael Nadal rođen na Mallorci pa ako ste ljubitelji tenisa možete posjetiti njegovo rodno mjesto Manacor i Rafa Nadal Akademiju, teniski centar, muzej i trgovinu. Radno vrijeme i cijene ulaznica možete provjeriti ovdje.

-Osim izleta po ovom otoku, popularni su i izleti brodom do kraljice noćnog života Ibize (za cca 80ak eura, i obavezna je putovnica).

Vjerujem da se turisti često vraćaju zbog ovolike raznolikosti otoka. Mi smo ovog puta uživali u malo mirnijoj verziji odmora ali zato se svakako ubrzo vraćamo po jedno sasvim drugačije iskustvo.

Do sljedećeg putovanja…

2

2 thoughts on “Neplanirani godišnji odmor na Mallorci”

Comments are closed.