Advent u Regensburgu

2.631 Views

Ova novonastala situacija nije nikome ugodna ali ne smijemo dopustiti da nam “Covid 19” ukrade Božić, odnosno da slomi božićni duh u nama. Trenutnu situaciju ne možemo promijeniti ali možemo pokušati izvući ono najbolje iz nje, koliko god to možda čudno zvučalo. 

Dok čekamo neka bolja vremena možemo se prisjetiti kako smo u adventu uživali prijašnjih godina.
Pazite na sebe i ostanite zdravi i veseli.
Do sljedeće godine,
Marija

U daljnjem tekstu možete pročitati kako smo se u proveli prošle godine…

I ptice na grani već znaju koliko ja volim ovaj grad. Ljubav je to, nešto posebno. Poseban je u sva četiri godišnja doba. Nijemci vole detalje, dekoracijama i nakitom poprate sva događanja kroz godinu. Ne treba kalendar, samim pogledom na izloge trgovina i restorana se može zaključiti koji je mjesec. Tako sada znamo da se advent u Regensburgu vec uvukao u svaki dio grada. Ako se u prosincu nadete u blizini Regensburga onda ovaj božićni sajam svakako trebate nadodati na svoju listu.

Zimi ovaj grad posebno zablista. Veselje se osjeća u zraku, vise nego recimo u Hrvatskoj jer su financijske razlike ogromne, tako da se pokloni spremaju već od sredine studenog.

Regensburg se našao medu 10 najljepših božićnih gradova u Njemačkoj, a kada se uzme u obzir koliko Njemačka ima gradova onda je to bas velika cast. Cast je i meni da vas ovako virtualno prošetam čarobnim gradom.

 

Božićna bajka u centru grada

Glavna radnja ove božićne bajke se odvija u samom centru grada, na Neupfarrplatz (trgu).
Zaista veliki izbor hrane i pića. Od svima poznatih rakija, zimskih koktela, punča, kuhanog crnog vina, pa sve do jednog noviteta na ovom sajmu, kuhanog bijelog vina. Za kobasice se već zna da u jako dobre jer su Bavarci majstori u pravljenu kobasica, tako da ih sve morate probati. Desert za kraj je svakako trdelnik, moj osobni izbor uvijek je cimet i šećer.

U Njemačkoj je praksa od davnina da veliki restorani i pivnice u svoje bašte također postave adventske kućice. Jedan takav koji mi volimo posjetiti je božićni sajam kod St. Katharinenspital ili u narodu poznat kao Spitalgarten. Adventski ugođaj s muzikom uživo (svakim danom od 19:30 h), klupama uz vatru, predivnim pogledom na Dunav i osvijetljenu katedralu. Prava filmska atmosfera.
Moram napomenuti da je ulaz besplatan.

Romantični božićni sajam u dvorcu Thurn und Taxis

Za ovaj romantični božićni sajam u dvorcu Thurn und Taxis ulaz košta od 7 €  do 9,50 €, ovisno o danu. Nijemci ga u prosjeku posjećuju jednom u tih nešto manje od mjesec dana njegovog trajanja. Smatraju ga najljepšim, ali je nažalost najskuplji božićni sajam u gradu.

Glavni gradski božićni sajam je u centru grada na trgu tako da je otvorenog tipa, nema plaćanja ulaza. U Katharinenspital odnosno Spitalgarten je također ulaz besplatan.

2