Advent u Abensbergu

1.505 Views

Nažalost zbog novonastale situacije Covida 19 ove godine nismo u mogućnosti uživati u ljepoti božićnog sajma u Abensbergu.
Dok čekamo neka bolja vremena možemo se prisjetiti kako smo u adventu uživali prijašnjih godina.
Pazite na sebe i ostanite zdravi i veseli.
Do sljedeće godine,
Marija

U daljnjem tekstu možete pročitati kako smo se u proveli prošle godine…

Mnogima je ovo najomiljeniji dio godine, kada je oko srca nekako posebno toplo. Mjesec u kojem i oni posvađani jedni drugima ruku pruže. Kao da “ide” nešto po kazni ako se ne učini barem jedno dobro djelo. Ovaj mjesec volim nazvati i najtoplijim mjesecom u godini, iako živa nije visoko u termometru.

Advent u Abensbergu možda nije najveći i najraskošniji u ovom kraju ali ga svakako vrijedi posjetiti. Ovaj gradić, udaljen 30 km od Regensburga, decentno i fino okićen pretvorio se u pravu malu božićnu bajku.

Abensberg je stvarno mali gradić (s oko 13 000 stanovnika) i sve u njemu možete vidjeti kroz 2-3 sata, tako da vam je dovoljno jedno popodne ili predvečer da obiđete sve adventske lokacije. Svaka od njih je posebna i vjerujem da ćete uživati. Vani je dosta hladno, toplo se obucite jer ću vas sada malo provesti kroz grad 🙂

U grad smo stigli oko 15 h dok je još bio dan, i odmah smo krenuli prema centru grada. Ne kaže se za džabe da je svaki centar grada zapravo njegovo srce, a Abensberg je pravi dokaz za to. Decentno i fino uređene zgrade, drvene kućice, božićni ukrasi, glazba, mnoštvo ručno izrađenih predmeta, odjeće i obuće, vruća čokolada, punč, raznorazne slastice, kobasice, kuhano vino i ostale delicije. Divota. Stvarno čovjek poželi da prosinac traje malo duže.
P.S. Svaku šalicu iz koje popijete vino ili punč možete vratiti uz povrat novca ili je ponijeti kući kao suvenir.

Kuća svetog Nikole

Draga djeco, sveti Nikola postoji i pronašla sam njegovu kuću, ali u malo drugačijoj verziji. U njoj se poslužuje kuhano vino i kobasice što znaci da je ovo verzija za one iznad 18 godina 🙂
Kuća svetog Nikole mi se posebno svidjela, jedna od najljepših adventskih kućica koje sam do sada vidjela. Izvana izgleda kao i svaka druga drvena kućica na adventu, ali je fora sto ima i unutarnji dio u kojem su drveni stolovi i preslatko je uređena, tako da se može uživati i kada vrijeme nije bas lijepo da bi se vani stajalo.

Nakon sto smo se najeli i malo zgrijali kuhanim vinom, krenuli smo dalje. Šetnjom kroz grad smo stigli do Kuchlbauer pivovare i restorana. U dvorištu restorana se nalazi par adventskih kućica. Posebno sam se razveselila kućici s ponudom trdelnika. Njih bas volim, pogotovo onaj s cimetom, podsjeća me na Prag kojem se uvijek rado vraćam.

Posjet Abensbergu i još jedan zimski izlet smo završili šetnjom romantičnim Schlossgarten-om. Mjesto s bezbroj lampica podignutim u visinu, kao da su se sve zvijezde spustile bliže zemlji. Preslatke kućice poredane u krug iz kojih dopiru kojekakvi mirisi koji podsjećaju na Božić i radost. Vatra i klupa oko nje, ljudi koji se griju, obitelji i prijatelji, zajedništvo. Stvarno poseban mjesec u godini, i stvarno poseban osjećaj jer Božić nije ni poklon, ni luksuz. Božić je osjećaj. Božić je ljubav.

Sretan Božić dragi ljudi! Provedite ga u miru i veselju.
I čitamo se opet nekom drugom prilikom.

Marija

2