Sintra – jednodnevni izlet iz Lisabona

3.087 Views

Sintra – mala bajka nedaleko od Lisabona

Vlakom smo se uputili u Sintru, malo mjesto udaljeno 40ak minuta vožnje vlakom od Lisabona.
Cijena povratne karte za vlak sa stanice Rossio je 5 €.
To je najjednostavniji i najbrži način. Možete ići naravno i (iznajmljenim) autom ali to se preporučuje samo jako strpljivim vozačima jer su u Sintri većina ulica jednosmjerne, nepregledne i jako strme. I morate se pripremiti na dugo traženje slobodnog parkirnog mjesta.

Da se vratim na ovaj jednostavniji način kojim smo mi išli, vlakom. Odmah ispred kolodvora u Sintri su parkirani turistički autobusi koji voze za palaču La Pena, Cabo da Roca i ostale znamenitosti. Karte možete kupiti na ulasku u autobus. Ne može biti jednostavnije, na vama je samo da odlučite kamo želite ići i da izaberete autobus s nazivom mjesta na koje želite ići.

Ako u Sintru dođete rano ujutro onda uz dobar plan i organizaciju stignete posjetiti sve znamenitosti.

Palača “Palacio da Pena”

U Sintri je stvarno mnogo palača, mi smo se odlučili za najljepšu i ujedno najposjećeniju, usuđujem se napisati i simbol Sintre, palaču da Pena.

Karte smo kupili na ulazu. Cijene karata su 7,50 € za razgledavanje samo vanjskog dijela palače, 14 € za razgledavanje vanjskog i unutarnjeg dijela.
Na stranici Get your guide možete kupiti i kombinirane karte po želji za više znamenitosti.
Zimsko radno vrijeme je od 10 do 18 h, a ljetno od 9.30 do 20 h.

Palača da Pena je pod zaštitom UNESCO-a i jedno je od sedam čuda Portugala.
Nalazi se na vrhu brda iznad Sintre.
Na mjestu palače su bili samostan i crkva sve do potresa do 1755. godine. Nakon potpunog uništenja u potresu, kralj Ferdinand II je donio odluku o izgradnji palače kao ljetnoj rezidenciji za portugalsku kraljevsku obitelj. I tako je izgrađena Palacio da Pena, najromantičnija palača na svijetu nazvana i Disneyland na portugalski način.

Unutrašnjost palače će vam totalno dočarati raskoš života kraljevskih obitelji.

U okviru ove palače se nalazi i park Pena kojeg ukrašavaju raznorazne biljke iz svih krajeva svijeta koje su članovi kraljevske obitelji donosili sa svojih putovanja.

Palača La Pena, definitivno najljepša palača koju sam u životu vidjela.

Cabo da Roca

Nakon razgledavanja palače otišli smo na najzapadniji rt u Portugalu, Cabo da Roca. Dosta je puhalo pa se nismo dugo zadržali ali smo bar imali sreće što nije bilo magle pa smo mogli bar nešto vidjeti.

Ako imate još vremena svakako posjetite neku od pravih starih vinarija u okolici Sintre u kojima se loza sadi u pijesak i po tome su posebne. Tako vinari štite lozu od zaraze.

O hedonizmu u Lisabonu, rezervaciji krivog smještaja, mom portugalskom a la Televisa Presenta i još nekim stvarima možete pročitati u mojoj prvoj objavi o Lisabonu, link je ovdje. A više informacija o znamenitostima, vidikovcima, čuvenom tramvaju broj 28, muzejima i još mnogo toga možete pročitati u mojoj drugoj objavi Što vidjeti u Lisabonu. Za sva dodatna pitanja me uvijek možete kontaktirati a više fotografija i videa možete pronaći na mom instagram profilu.

Uživaj u Sintri, u Lisabonu, u životu…


Do sljedeće avanture i čitanja…
Marija

1