Što vidjeti i posjetiti u Lisabonu?

3.958 Views

Glavno pitanje za svaki grad je “što obavezno posjetiti i vidjeti, što se nikako ne smije propustiti?”
Uvijek pokušavamo što više vidjeti i doživjeti, nerijetko dnevno propješačimo i do 30 km i tako se s godišnjeg odmora vratimo umorniji nego što smo bili prije putovanja, ali isplati se svaki put, definitivno.

Moju prvu objavu o ovom gradu, Hedonizam u Lisabonu možete ovdje pročitati , a u daljnjem tekstu nastavljam s ovom temom.

Što vidjeti u Lisabonu?

Sve, apsolutno sve!
Ako možete, uzmite si što više dana, mi smo bili samo 4 dana i bilo nam je premalo.

Praça do Comércio

Nakon dolaska s aerodroma i smještaja u hotel ( o tome, rezervaciji krivog hotela i mom portugalskom a la Televisa Presenta možete pročitati u prethodnoj objavi Hedonizam u Lisabonu ), uputili smo se na trg Praça do Comércio. Najveći trg na kojem sam do sada bila. I da želite, ne možete ga promašiti ili ne zapaziti. Na njemu je par lokala za uživanje u hrani i piću, naravno uz nezaobilazne ulične svirače.

Tramvaj 28

Najpopularniji način vožnje Lisabonom je upravo tramvajem. Ukupno je 6 linija a najpoznatija linija odnosno tramvaj je broj 28, drveni tramvaj žute boje.

Belem

Drugi dan našeg boravka u Lisabonu smo tramvajem broj 15 otišli do četvrti Belem. Od nje nismo očekivali ništa ali na kraju nas je stvarno oduševila.
Jedan cijeli dan je potreban za sve razgledati jer stvarno ima puno znamenitosti.
Za Belem su vezani svi veliki portugalski moreplovci, Ferdinand Magellan je isplovio u svoje avanture, Vasco da Gama je pronašao put do Indije, Kolumbo je na povratku u Europu stao upravo u Belemu.

Padrao dos Descobrimentos je spomenik otkrićima izgrađen 1960. godine u znak sjećanja i zahvalnosti svim portugalskim pomorskim dostignućima. Na trgu ispred spomenika je oslikan kompas s mapom svijeta.

Šetnjom uz rijeku Tejo uputili smo se do zaštitnog znaka Belema ali i cijelog Lisabona, Torre de Belem (Belem toranj). Cijena ulaznice je 8,50 €. Pogled s vrha je predivan.
Ne žurite nigdje, sjednite na travu, uživajte u zvucima valova i naravno u najboljem portugalskom slatkišu, Pastel de Nata.

Santa Justa lift

Gradsko dizalo. Čekali smo oko sat vremena u redu za par sekundi vožnje liftom i za pogled na grad kakav možete imati s bilo kojeg vidikovca. I da, kartu smo platili 5€ po osobi. Bi li ponovila? Samo ako imam već uključenu kartu u nekom od “paketu karata” i ako se u redu ne čeka duže od 10 minuta.

Fado

Fado je portugalska nacionalna glazba okarakterizirana tužnim melodijama i tekstovima.
Fado je Portugalcima kao Klape i Oliver Dragojević nama Dalmatincima. To se ne sluša, to se osjeća. E točno takav osjećaj je meni bio s Fadom, nisam razumjela niti jednu riječ ali su me emocije potpuno preplavile. U jednom trenutku mi je došlo da zaplačem a da ni sama ne znam na kakav tekst pjesme.

Nismo htjeli tražiti na internetu gdje su najbolje fado večeri jer je za takve stvari najbolje pitati lokalce. I većina njih nam je preporučilo mjesto Tasca do Chico. Ujutro smo telefonski iz hotela napravili rezervaciju, a već navečer smo uz bokal vina uživali u Fadu.

Mercado da Ribeira (Time Out Market)

Tržnica Mercado da Ribeira je zapravo do 2010. godine bila riblji plac i to jedan od najpoznatijih u Europi. Datira još iz 13. stoljeća ali su gradske vlasti 2010. godine odlučile napraviti promjenu i veliki dio tržnice su dali u najam Time Out-u.
Dva su dijela ove tržnice, dnevni i večernji. Dnevni dio izgleda kao i svaka druga tržnica, ali zato je večernji dio renoviran i prefora izgleda. Mali restorani, dućani s delikatesama, vinarije, slastičarne. Prvi put smo ovako nešto posjetili i ostali smo toliko oduševljeni da smo se morali vratiti još 4 puta.
Jednu večer svakako ostavite slobodnu za uživanje na ovom mjestu. Rezervacija ne treba a radno vrijeme je od 10 do 22.30 h.

Pink street

Nedaleko od Time Out Marketa nalazi se Pink street. Ne znam što ljudi vide u njoj ali meni je bezvezna. Posjetili smo je samo jer nam je smještaj bio u blizini i često smo prolazili pokraj nje.

Vidikovci

Lisabon je grad smješten na 7 brežuljaka i gdje god da se šetate, naići ćete na neke vidikovce.

Muzej keramičkih pločica (Museu Nacional so Azulejo)

U prethodnom postu “Hedonizam u Lisabonu” sam već pisala o ljepoti ovih pločica, ali ako vam ni sve ove “gradske” pločice nisu dovoljne i želite ih još vidjeti onda je Nacionalni muzej keramičkih pločica pravo mjesto za vas.
Da mi je netko rekao da ću s ovolikim oduševljenjem pričati i pisati o keramičkim pločicama, vjerojatno bi rekla da je lud. Ali ipak se dogodilo, ja sam totalno oduševljena s pločicama.
Radno vrijeme je svakim danom osim ponedjeljkom od 10 do 17 h, a cijena ulaznice je 5 €. Više informacija kao i adresu možete pronaći na ovom linku.

Estádio da Luz (stadion nogometnog kluba Benfica)

Posjećujem stadione kao pravi profesionalac a o nogometu pojma nemam. 🙂
Treći dan našeg boravka u Lisabonu Benfica je igrala protiv Galatasaray. Muž je odmah kupio karte i naravno da smo išli. Navijala sam za svaki klub koji je dao gol. On nije. On je imao svog favorita. 🙂
Za dodatnih 16,50 € po osobi možete dobiti turu po stadionu uz vodiča i posjet muzeju.

Pastel de Nata i Ginjinha

Pastel de Nata je najpoznatiji portugalski desert, kolačić od lisnatog tijesta s kremom od jaja.
Moraš ga pojesti, jednostavno moraš, Ne možeš doći u Portugal i ne probati njihov najpoznatiju poslasticu. Možda ti se svidi pa ih pojedeš 10 dnevno, a možda ti se i ne svidi kao meni pa ti jedna bude dovoljna tijekom cijelog putovanja.
I onda moraš nazdraviti sa Ginjinhom, likerom u čokoladnoj čašici koju na kraju pojedeš. E to mi se svidjelo. 🙂
Cijena Pastel de Nata je 1 – 1,50 €, a Ginjinhe 1 €.

Izleti izvan Lisabona

U planu su nam bila 2 izleta, u Sintru i Fatimu ali smo se zbog nedostatka vremena morali odlučiti samo za jedan izlet.
Nakon Gospina ukazanja 1917. godine Fatima je postala mjesto na koje godišnje dolaze milijuni hodočasnika iz cijeloga svijeta. Mi nismo bili jedni od njih jer smo se ipak odlučili za izlet u Sintru a posjet Fatimi smo ostavili za neki drugi put.
Sve o izletu u Sintru, palači La Pena i najzapadnijem rtu Europe možete pročitati na ovom linku.

I dok tako sjediš na terasi nekog restorana, uživaš u morskim specijalitetima, predobrom portugalskom vinu , slušajući Fado i zureći u svaku liniju šarenih pločica, nisi ni svjestan da si se zaljubio, da te Lisabon potpuno osvojio. Posebno ako ti je more u krvi, kao meni, Dalmatinki, pa svakom gradu na moru već unaprijed dodijeliš jedan veliki plus i malo više prednosti.

O hedonizmu, rezervaciji krivog smještaja, mom portugalskom a la Televisa Presenta i još nekim stvarima možete pročitati u mojoj prvoj objavi o Lisabonu. Link je ovdje. Za sva dodatna pitanja me uvijek možete kontaktirati a više fotografija i videa možete pronaći na mom instagram profilu.

Pozdrav do sljedeće avanture,

Marija

Travel Hug The World

1