Gran Canaria – otok vječnog proljeća

3.690 Views

Kupanje u Europi u siječnju, veljači i ožujku? Zašto ne!
U moru ipak samo za one malo odvažnije i hrabrije, a u vanjskim bazenima za sve ostale.

7 vulkanskih otoka u Atlantskom oceanu

Na samo stotinjak kilometara od Maroka nalazi se ukupno 7 vulkanskih otoka koji čine Kanare.
Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro i Fuerteventura.
Svih 7 otoka pripadaju Španjolskoj ali su zasebna regija. Zbog pogodne klime su ovi otoci najomiljeniji među surferima iz cijelog svijeta.
Mi nismo surferi ali Španjolsku obožavamo i već smo 3 puta putovali kroz nju. Sami sebi smo obećali da ćemo u idućih nekoliko godina od ovih 7 otoka posjetiti barem 4 najveća. Tu našu misiju smo odlučili započeli s Gran Canariom.

Avionske karte, smještaj i rent a car

Prvo smo preko Skyscannera kupili avionske karte, a smještaj smo rezervirali preko Bookinga.
Veljača je i još uvijek nije pretoplo vrijeme za često kupanje u moru te smo se odlučili za hotel koji nije prvi red uz more jer bi to bilo bespotrebno bacanje novca. Rezervirali smo hotel Servatur Waikiki koji se nalazi 800 metara od mora. Više informacija, cijene te link za rezervaciju možete OVDJE pronaći.
Ako imate mogućnost i naravno vozačku dozvolu, rent a car je idealan izbor za kretati se po otoku, pa čak i za one koji nemaju naviku voziti na godišnjem odmoru jer u ovih nekoliko zimskih mjeseci nema prevelikih gužvi u prometu.

Gran Canaria – otok vječnog proljeća

Dobro došli na otok gdje je priroda spojila gotovo nemoguće, planine, pustinjski pijesak i more.

Gran Canaria, otok vječnog proljeća, nudi uživanje u ugodnim temperaturama tijekom cijele godine.
Upravo to nam je i trebalo, 6 dana bijega iz hladne Njemačke na otok gdje ćemo moći uživati u šetnjama na ugodnim temperaturama, sunčanju, kupanju, razgledavanju i otkrivanju novih mjesta, a da pri tom ne odlazimo izvan Europe. Takvo nešto se u Europi u veljači može pronaći samo na nekom od Kanarskih otoka.

Još nigdje nisam vidjela ovoliko različitih boja i nijansi pijeska odnosno plaža kao na ovom otoku, od zlatnih pa sve do potpuno crnih plaža.

Sjever vs jug

Na sjeveru otoka je dosta mirnije što se tiče turista ali i uvijek za par stupnjeva hladnije nego na jugu. I zbog toga se turisti najčešće odlučuju za smještaj upravo na jugu otoka.

Maspalomas

Za ovaj dio otoka kažu da je totalno turistički ali mi smo izabrali upravo njega jer je u veljači najsunčaniji dio Kanarskih otoka s dnevnom temperaturom do 27 °C.

Da bi izbjegli veliku gužvu, odmah nakon ranog doručka šetnjom smo otišli do plaže i Maspalomas pustinje. Već sam dosta čitala o ovoj “otočnoj pustinji” ali nisam mogla niti zamisliti da je ovako nešto uopće moguće i uživo sto puta ljepše i očaravajuće. Spoj planina, pustinje i oceana. Sjedneš tako na vrh dine i promatraš ispred sebe podivljali ocean i ogromne valove, dok su ti iza leđa planine i vulkanska područja. I misliš si koliko smo zapravo mali pred veličanstvom prirode.

Las Palmas

Las Palmas je s nešto manje od 400 000 stanovnika glavni i najveći grad Gran Canarie te ujedno i najveći grad svih 7 Kanarskih otoka. Postoji novi i stari dio grada, ni jedan ni drugi dio me nisu pretjerano oduševili, možda jer sam već dosta putovala po Španjolskom pa mi je ovo samo još jedan španjolski grad u nizu.
Grad je svoju popularnost stekao zahvaljujući Kristoforu Kolumbu jer je na svom prvom putu prema Americi zastao baš u ovom gradu 1492. godine. Od kuće u kojoj je boravio je u znak zahvalnosti napravljen muzej.
Radno vrijeme muzeja je od 10 do 18 h, a nedjeljom i praznicima od 10 do 15 h. Cijena ulaznice je 4 € po osobi.
U blizini muzeja se nalazi trg i katedrala sv. Ane, a ostale znamenitosti i lokacije vrijedne posjeta su svakako parkovi Santa Catalina i San Telmo i naravno nezaobilazno za mušku populaciju je stadion nogometnog kluba UD Las Palmas, Estadio Gran Canaria.

Dobro je znati…

-u rano jutarnjim i večernjim satima je potrebna lagana duga odjeća
-voda na otoku nije za piće, koristite isključivo flaširanu
-cijene u trgovinama su dosta slične kao u Hrvatskoj
-veća mjesta i gradovi su super povezani dnevnim autobusnim linijama, ali ne i noćnim. Vozaču autobusa morate mahnuti jer u suprotnom postoji mogućnost da ne stane na vašoj stanici
-na plažama ima jako puno nudista (da se ne iznenadite), i kao veliki dio Španjolske Gran Canaria je potpuno Gay friendly zona
-Tapasi i paelle, kao i dobra španjolska vina su nezaobilazni. Ako ste ikada bili u Španjolskoj onda znate o čemu pišem

Karneval

Veljača je mjesec karnevala a glavni grad ovog otoka, Las Palmas, je mjesto poznato po karnevalu. Na moju žalost datumi održavanja karnevala i datum našeg godišnjeg odmora se nisu poklopili i sada imamo valjan razlog za vratiti se na ovaj otok.

Više slika i videa s Gran Canarie kao i iz drugih država možete pronaći na mom Instagram profilu, link je ovdje, a ako imate dodatnih pitanja slobodno mi se javite ovdje u komentarima, na Instagramu ili emailu i odgovorit ću Vam u što kraćem roku.

Pozdrav do neke nove avanture…

Marija

4