Što vidjeti i posjetiti u Strasbourgu?

5.416 Views

Jeste li znali da postoji glavni grad Božića? Ni ja! E pa sada svi znamo i u njega vas upravo vodim.
Radi se o Strasbourgu, Francuskom gradu smještenom na granici s Njemačkom.

Pretpostavljam da vas većina zna za ovaj grad zbog Vijeća Europe, Europskog parlamenta i Europskog suda za ljudska prava i jer su sve važne odluke vezane za EU donesene upravo u ovom gradu, ali zadnjih par godina je grad postigao svoj “procvat” u Europi upravo zbog Božića odnosno zbog adventa.

Već par godina mi je na popisu putovanja i napokon mogu reći “Bonjour France, Bonjour Strasbourg”

Cestovna udaljenost između Regensburga (Njemačka) i Strasbourga je 420 km, odnosno oko 4 sata, sve ovisi koju rutu izaberete jer ih je više i zbog velikog broja radova na cesti vrijeme vožnje zna biti dosta različito. Iz Njemačke za ovaj dio Francuske ne trebaju vinjete niti se plaća cestarina.

Smještaj

Na ovom putovanju smo s našim jednogodišnjim sinom pa nam je bilo jako važno da je hotel što bliže centru grada, da ima doručak i parkiralište. Izabrali smo Holiday Inn Express Centre hotel na odličnoj lokaciji, samo 10ak minuta šetnjom od strogog centra grada.

Zbog velike potražnje se parking mora unaprijed rezervirati (pri rezervaciji sobe). Mi to nismo napravili pa smo ostali bez parkirnog mjesta u garaži, ali oko hotela ima besplatnih mjesta za parkirati pa smo tu parkirali i na kraju je super ispalo jer smo uštedjeli 13€ po danu. Parkiranje oko hotela je poprilično sigurno jer je u blizini hotela velika policijska postaja pa sumnjam da će se netko usuditi na provalu ili krađu.

Dodatni dječji krevetić se ne naplaćuje.
Link za rezervaciju hotela je OVDJE.

Ukratko o gradu…

  • Strasbourg je grad na istoku Francuske, udaljen samo par kilometara od granice s Njemačkom
  • Po veličini je 7. grad u Francuskoj i glavni je grad pokrajine Alsace
  • 1988. godine je UNESCO proglasio cijeli grad svjetskom kulturnom baštinom
  • Zbog njega, kao i ove cijele pokrajine su Francuska i Njemačka vodile dugogodišnje ratove. Pripadao je i jednoj i drugoj državi, to se može primijetiti po arhitekturi i definitivno po kuhinji odnosno hrani
  • Granični prijelaz odnosno granična kontrola ovdje ne postoje te se možete nesmetano kretati između Francuske i Njemačke
  • Glavno prijevozno sredstvo lokalcima je bicikl, imaju odlično organizirane staze po cijelom gradu
    Rode su zaštitni znak ove pokrajine i zato se nalaze na većini suvenira i razglednica
  • Javni prijevoz je odlično organiziran i dobro povezan. Mi smo ga koristili cijelo vrijeme, i tramvaj i bus. Karta za jednu vožnju košta 1,90€ i vrijedi sat vremena. Jeftinija opcija je dnevna karta
  • Cijene magneta su od 3€

Što vidjeti i posjetiti u Strasbourgu?

Cathédrale Notre Dame de Strasbourg

Nakon check in-a i raspremanja u sobi, uputili smo se u centar grada, do katedrale Naše Gospe odnosno Cathédrale Notre Dame de Strasbourg. Katedrala je sa 142 metra visokim tornjem najviša građevina u gradu i vidljiva je iz svakog dijela grada te se po tom uvijek možete orijentirati. Danas je 4. crkva po visini a do 1880. godine je imala titulu najviše crkve na svijetu. O njoj postoje razne legende, od duhova do zatvorenih radnika u podrumima. Meni je zanimljiva informacija kako katedrala ima samo jedan toranj jer im je za izgradnju drugog ponestalo novca te ju zapravo taj jedan toranj čini posebnom.
Ulaz je besplatan.

Kammerzell (Maison Kammerzell)

Pokraj katedrale se nalazi kuća Kammerzell, neobična tamna kuća s drvenim detaljima i jako posebnim unikatnim prozorima. Izgrađena je 1427. godine i za nju kažu da je jedan od najboljih primjera drvene arhitekture. Danas se u njoj nalaze restoran i hotel.

Trgovi Gutenberg i Kleber

Par stotina metara od katedrale se nalaze ova dva najveća i najpoznatija trga u gradu. Na Gutenberg trgu se nalazi veliki stari vrtuljak, veselje i radost za sve mališane.

La Petite France ili Mala Francuska

La Petite France ili Mala Francuska je dio starog grada koji obavezno morate posjetiti. Meni osobno je ovo najdraži i najljepši dio Strasbourga.
Uz kanale građene kuće obrubljene drvenim gredama, mostovi ukrašeni cvijećem, restorani uz i na vodi. Kao iz bajke.

Grande Ile

“Grande Ile” ili na našem jeziku “Veliki otok” dio je starog grada na poluotoku na rijeci Ill. I ovaj dio grada je pod zaštitom UNESCO-a.

Europski parlament i zgrada vijeća

Nas politika i sve vezano za nju stvarno ne zanimaju ali smo ipak otišli vidjeti zgrade Europskog parlamenta, vijeća Europe i Europski sud za ljudska prava. Obilazak je moguć uz unaprijed rezervirane turističke ture.
Moram biti iskrena i napisati da smo ih išli vidjeti samo jer se nalaze pokraj parka koji nas je zanimao pa nam je bilo usput. Kad smo već kod parka….

Parc de l’Orangerie

Grad je bogat zelenilom i parkovima a najveći i najpoznatiji Parc de l’Orangerie. Nalazi se u kvartu Orangerie, nasuprot zgrade Vijeća Europe. U parku je rezidencija carice Josephine, supruge Napoleona I. Bonaparte. Park je stvarno lijep ali se isplati doći samo ako niste na knap s vremenom. Mi nismo došli samo zbog zelenila i lijepog parka s jezerom jer toga imamo i doma u Bavarskoj, privuklo nas je to što u njemu slobodno žive rode, po kojima je cijela pokrajina poznata. Teo, naš jednogodišnji sin je bio oduševljen.

Vožnja vlakićem i plovidba brodom

Na svoju “to do” listu obavezno stavite vožnju vlakićem ili plovidbu brodom. Zbog nedostatka vremena smo izabrali samo vožnju vlakićem premda je plan bio i plovidba. Ostavili smo je za drugi posjet Strasbourgu. Vožnja košta 8€ po osobi i traje 45 minuta. Polazak je od katedrale. Tako se na najbrži i najlakši način mogu vidjeti sve važne znamenitosti u gradu.

Un Noël en Alsace – trgovina u kojoj Božić traje 365 dana u godini

Un Noël en Alsace je doslovno čarolija koja traje 365 dana u godini. Trgovina božićnim ukrasima koju morate posjetiti. Ovo mi je najljepša i najdraža trgovina u kojoj sam ikada bila. Svi koji me poznaju znaju koliko ja volim Božić! Osjećala sam se kao Kevin (Sam u kući), kada je ušao u trgovinu igračkama Duncan´s Toy Chest.

I za kraj, gdje jesti a gdje piće piti?

Grad je prepun prekrasnih restorana s tradicionalnom domaćom hranom i naravno pićima jer je ovaj kraj poznat po pivi i pjenušcima.
Ne zaboravite da i “pogled” određuje cijenu i što ste bliže centru cijene su skuplje. Najskuplje je u restoranima uz katedralu. Tu smo plaćali i za 10ak eura vise po jelu. Dobro obratite pažnju na jelovnike ako se na “budget” putovanju. A ako vam cijena nije bitna, onda sjednite na terasu restorana pokraj katedrale, uživajte u okusima tradicionalnog jela i domaćeg pjenušca te u pogledu na katedralu dok u pozadini svira lagana francuska glazba. Isplati se, vjerujte mi.
E sad, što jesti?
Neće vam biti teško zaključiti što se najviše jede u ovom gradu. Servirano je na gotovo svakom stolu u svakom restoranu. Tarte Flambée ili Flammkuchen, na hrvatski prevedeno kao ” kolač u plamenu ” ili ” pita pečena u plamenu “. Priprema se od jako tanko oblikovanog krušnog tijesta koji je prekriven sirom ili vrhnjem, tanko narezanim lukom i slaninom. Moderne verzije ovog jela sadrže doslovno sve i svašta.

Flam’s je restoran koji trebate posjetiti, nalazi se u blizini katedrale, i u njemu ćete pojesti Tarte Flambée po super pristupačnim cijenama.
Nakon jela treba malo i nazdraviti a u ovom kraju Francuske se proizvode vrhunska vina, pive i pjenušci, znači doslovno sve. Na adresi 29 Rue des Juifs, 67000, nalazi se Academie de la Biere, mjesto s najboljim pivom u gradu.

I šećer za kraj, doslovno. Primijetit ćete kako se za desert često jedu waffli i macaronsi. Najbolje waffle smo jeli u C’est si bon, a ako ste ljubitelj macaronsa i želite probati jedne od najboljih u životu onda je ovo grad za vas. Pobjednica francuskog Masterchefa ima trgovinu u kojoj možete pronaći ovaj desert svih okusa i boja, od najobičnijih do nekih egzotičnih okusa. Cijena po komadu je 1,90€.

Nadam se da ste uživali u šetnji ovim gradom. I za kraj… od srca Vam želim da ga što prije posjetite, čaroban je, vjerujte mi.
Lipoto od grada vidimo se brzo, u prosincu, možda već dogodine.

Više slika i videa možete pronaći u naglascima na mom Instagramu, link je OVDJE.
Pozdrav do sljedećeg putovanja…
Marija

6