Advent u dvorcu Thurn und Taxis – Regensburg

516 Views

Konačno nam je stiglo najljepše doba u godini i čarolija je ponovno oko nas. Ove godine se svi posebno veselimo jer nakon dvogodišnje pauze grad je ponovno potpuno okićen, lampice svjetlucaju sa svih strana a mirisi hrane i kuhanog vina dopiru iz svake kućice.

Ovog prosinca imam čast predstaviti vam jedan od najljepših božićnih sajmova u Regensburgu i okolici. Vodim vas u dvorac Sankt Emmeram, u Regensburgu poznatiji kao Thurn und Taxis dvorac.

Dvorac St. Emmeram je zapravo privatno vlasništvo plemićke obitelji Thurn und Taxis, ujedno je i najveći privatni dvorac u Europi.
Zanimljiva je činjenica da je ova obitelj posjedovala imanje u Hrvatskoj oko kojeg se trenutno vodi sudski spor jer obitelj traži povrat tog imanja.

Ovu božićnu čaroliju možete posjetiti svakim danom do 23.12.2022 od 15 do 22 sata ( petkom i subotom do 23 sata)
Ulaz se naplaćuje, točne cijene ulaznica možete pogledati na ovom linku.

Što čini ovaj sajam tako posebnim?

Sam dvorac je poseban, ta prekrasna kulisa slavne aristokratske rezidencije je nešto što se ne može vidjeti na sajmovima u centru nekog grada. Još kada cijeli dvorac ukrase lampicama, svijećama, lampionima i drugim dekoracijama dobije se ta posebna romantična čarolija. Jednostavno ima “ono nešto”

Na kućicama ima svega što možete poželjeti, od rukotvorina do hrane i pića. Sve je nekako fino i primamljivo. Volim jesti na ovakvim mjestima, možda je do atmosfere a možda i do hladnoće pa dobro dođe ugrijati se s nečim toplim.

Cijene kuhanog vina su od 5,50 € do 8 € s tim da za šalicu morate platiti dodatnih 3 € ali pri povratu šalice se dobije novac natrag. Šalicu naravno možete ostaviti sebi kao suvenir.
Prije pića je dobro nešto i pojesti a uz ukusne bavarske specijalitete ne bi smjeli ostati gladni. Cijene hrane su od 4,80 € pa na dalje.
I šećer na kraju, trdelnik. Meni najdraža poslastica na ovakvim mjestima. Cijena mu je 6 €.

Vjerujem da ćete se svi složiti sa mnom da su cijene svega poprilično visoke, ali isplati se doći barem jednom u godinu-dvije, jer jednom se živi i zaslužili smo si ponekad priuštiti “luksuz”

Više fotki i videa možete vidjeti na mom Instagramu, link je ovdje. Također mi možete pisati ako vas još nešto zanima, rado ću odgovoriti.

Sretni blagdani svima, provedite ih u miru i veselju.

3